17.10.2018 23:15 Αγγελίδης Γκέντζος Τάσος   Η συγγραφέας Αντωνία Θεοχαρίδου εξομολογείται… https://t.co/HpbzXvznql μέσω του χρήστη @PolisPost - Η Ελλάδα στο Διαδίκτυο 17.10.2018 23:15 Αγγελίδης Γκέντζος Τάσος   Η συγγραφέας Αντωνία Θεοχαρίδου εξομολογείται… https://t.co/HpbzXvznql 17.10.2018 23:15 Φιλιππίδου Σοφία   Μια αυτοπροσωπογραφία! https://t.co/Rn77v2SnWM 17.10.2018 23:13 Νικολοπούλου Ειρήνη   Παύλος Χαικάλης, Τάνια Τρύπη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γρηγόρης Μπιθικώτσης στο θρυλικό 'μπαράκι του Μάριου' https://t.co/8l5RCKUBrU 17.10.2018 23:11 Φιλιππίδου Σοφία   https://t.co/ScozqeN1kn 17.10.2018 23:10 Νικολοπούλου Ειρήνη   Κέιτ Μίντλετον: Αυτή είναι η δίαιτα που ακολουθεί - Γιατί δεν είναι η κατάλληλη https://t.co/axJiz8mYHX 17.10.2018 23:04 Νικολοπούλου Ειρήνη   Συμφωνία Eurobank και Waterfall Asset Management για τα κόκκινα δάνεια https://t.co/jprzUO2wsr 17.10.2018 23:01 Χατζηστεφάνου Άρης   Infowar archive: Το τέλος του τέλους της ιστορίας: Πράγα https://t.co/3fehnuc62h 17.10.2018 23:00 Νικολοπούλου Ειρήνη   Ταξίδι στον ορεινό Πάρνωνα & στα γραφικά χωριουδάκια του με μηχανή από τον Μάνο Λιανόπουλο #Greece… https://t.co/rfqXrHgi4X 17.10.2018 23:00 Νικολοπούλου Ειρήνη   Made in Greece, οι ορχιδέες της Πίνδου: €120 το κιλό πωλείται το πολύτιμο μοβ φυτό https://t.co/WjwlvaGobo
Αρχή Blog Συνεντεύξεις Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος μιλά για όλα με αφοπλιστική ειλικρίνεια
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πειρατής, Δημιουργός, Διασκεδαστής, Παρουσιαστής, Παραγωγός, DJ, Γενικός Διευθυντής. Όποια ιδιότητα και αν επιλέξεις για να χαρακτηρίσεις τον Μιχάλη Τσαοουσόπουλο, θα πρέπει να συνοδεύεται από το επίθετο "Επιτυχημένος". Γνωστός στους περισσότερους από την πρωινή εκπομή στο ραδιόφωνο του Athens Radio DeeJay "Breakfast στα FM με τον Μιχάλη", ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη στο HumanAdvanced.com και με αφοπλιστική ειλικρίνεια μιλά για τους ιδανικούς συνεργάτες, για τα πρώτα χρόνια, για τον Μίνωα Κυριακού και τον ΑΝΤ1 και τον Φίλιππο Θεοχαρόπουλο, CEO των Αττικών Εκδόσεων, για τα βήματα προς την επιτυχία, για την κριτική, για την "προσωπική του ζωή" και για τα επόμενα που έρχονται. Μια απολαυστική συνέντευξη από έναν αδιαμφισβήτητα εξελιγμένο άνθρωπο.

 

HumanAdvanced: Όντας ο θρυλικός ραδιοπειρατής με το ψευδώνυμο Michael 267 αντιμετωπίσατε προβλήματα με τον νόμο; Αισθανθήκατε ποτέ ότι σας επηρέασαν οι κοινωνικές δομές /το στίγμα του παρανόμου;

Μιχάλης Τσαουσόπουλος: Όχι, δεν το αισθάνθηκα αυτό γιατί ήμουν πολύ μικρός. Βασικά, το ψευδώνυμο 267 ήταν το δεύτερο. Στην αρχή χρησιμοποιούσα το Dorian, γιατί είχα επηρεαστεί από το πορτραίτο του Dorian Gray.
Στην ηλικία των 11, όταν πρωτοξεκίνησα, δεν υπήρχε άγχος. Πιο πολύ άγχος είχα όταν έβγαινα και έπαιζα μπάλα και ίδρωνα και επέστρεφα με τα καλά μου ρούχα λερωμένα. Δεν ένιωθα ότι έκανα κάτι παράνομο και δεν είναι παράνομο να παίζεις μουσική, ούτε αισθάνθηκα ποτέ έξω από τα κοινωνικά πρότυπα. Ακόμη και πιο μεγάλος δεν το αισθάνθηκα ποτέ. Τι παράνομο να βρεις στην μουσική;

HA: Ποια ήταν η ευκαιρία που εκμεταλλευτήκατε για να κινηθείτε πιο επαγγελματικά; Ήταν ευκαιρία που σας δόθηκε ή την δημιουργήσατε μόνος σας;

Μ.Τ: Νομίζω ότι το ένα φέρνει το άλλο. Δεν χρειάζεται τύχη. Έχει να κάνει με καλό timing. Όταν είσαι πειρατής 11 ή 18 χρονών δεν μπορείς να φανταστείς ότι αργότερα δεν θα υπάρχει μόνο το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα. Απλά, τι έκανα;
Πρόσεξα από την ημέρα που άνοιξα τον πειρατικό σταθμό να είμαι ευπρεπής και να βάζω τα τραγούδια με τη σωστή σειρά. Αυτό το πράγμα έφερε μια αναγνωρισιμότητα, την οποία δεν μπορούσα να καταλάβω τότε γιατί δεν είχαμε τρόπο να μετράμε την ακροαματικότητα.
Απλώς, όταν ήρθε η ώρα να κάνει ο Σαββόπουλος εκπομπή στην ΕΡΤ για τους πειρατές, ρώτησε τους γνωστούς του και του είπαν δύο τρεις είναι, και μέσα σε αυτούς ήμουν κι εγώ. Από εκεί πήρα το πρώτο feedback. Κάναμε λοιπόν μια εκπομπή και από εκεί με ξεχώρισε η Σοφία Μιχαλίτση από το δεύτερο πρόγραμμα, όπου ήταν διευθύντρια προγράμματος.
Είπε, "αυτόν τον θέλω και για άλλες εκπομπές" και μου έκαναν την πρόταση να κάνω εκπομπή κάποιες Κυριακές. Αυτό κράτησε ένα με ενάμιση χρόνο. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω. Απλά ήμουν πάντα έτοιμος, και σαν πειρατής και αργότερα, και έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό και ευπρεπές. Ακόμα και σαν πειρατής, αργά τη νύχτα, είχα στο μυαλό μου ότι έστω και ένας ακούει. Αυτός ο ένας έπρεπε να μην προσβληθεί, ούτε από τη μουσική, ούτε από αυτά που έλεγα. Οπότε ήμουν πάντα προσεγμένος και μαζεμένος.

H.A: Μπαίνοντας στην ραδιοφωνική βιομηχανία κολυμπήσατε αντίθετα στο ρεύμα της εποχής σας;

Μ.Τ: Δεν υπήρχε ρεύμα (Γέλια). Υπήρχαν μόνο οι τρεις κρατικοί σταθμοί και οι πειρατές. Η πρώτη μου επαγγελματική δουλειά ήταν στον 9,84, όπου με κάλεσαν για να αναλάβω μία καθημερινή ζώνη. Εκεί υπήρχε κανονική πληρωμή και ήταν πιο επαγγελματικό. Μετά τον 9,84 σταματάει το όνειρο – οι ρομαντικές radio days τελειώνουν γιατί φεύγεις από εκεί που έκανες το κέφι σου. Όταν σε φωνάζει ο Μίνωας Κυριακού και σου λέει: θέλω να μου φτιάξεις ένα ραδιόφωνο, αρχίζεις και λειτουργείς αλλιώς. Εκεί σκέφτεσαι τι θα κάνεις και τι ρεύμα θες. Εκεί έχεις να σκεφτείς και το κομμάτι business που δεν το έχεις κάνει ποτέ. Αν και από εκείνη την περίοδο είχα δικό μου εργοστάσιο. Είχα μπει στις business από πολύ μικρός.
Ξέροντας λοιπόν τι είναι η επιταγή, το γραμμάτιο, το πλαφόν, και η τράπεζα από πολύ μικρή ηλικία, είχα τη δυνατότητα να βγάζω business plan χωρίς καν να ξέρω τι σημαίνει.
Τότε δεν υπήρχε καν ο όρος business plan. Εκεί άρχισα να νοιώθω ότι πρέπει να κινηθώ σε δύο επίπεδα. Ένα ήταν το επιχειρηματικό (γιατί έπρεπε να φέρω κέρδη) και το άλλο ήταν το ραδιοφωνικό. Και δεν ήταν εύκολο τότε. Δεν υπήρχε κανείς που να ξέρει να κάνει τον Dj και να παρουσιάζει. Έπρεπε να γεμίσω έναν σταθμό με πολύ κόσμο.
Αποτάθηκα λοιπόν στις δισκογραφικές γιατί αυτά τα παιδιά ήταν κοντά σε αυτό που ήθελα. Από τότε μέχρι και σήμερα, το ρεύμα το δημιούργησα εγώ. Είναι εγωιστικό αλλά είναι αλήθεια και είναι πλέον ώρα να λέμε αλήθειες. Δεν φοβάμαι να την λέω πια. Είπα: το ραδιόφωνο θέλω να παίζει με αυτόν τον τρόπο. Θέλω αυτές τις φωνές, θέλω τέτοια jingles, αυτή τη συγκεκριμένη μουσική.
Και έκτοτε- από την εποχή του ANT1- γεμίσαμε Τσαουσοπουλάκια. Όποιον σταθμό και αν έβαζες άκουγες να μιμούνται τον Τσαουσόπουλο. Ακόμα και σήμερα, στις άλλες πρωινές εκπομπές ακούς Τσαουσόπουλο. Δημιούργησα δικό μου ρεύμα λοιπόν. Πήρα το πράγμα στην πλάτη μου και είπα "πήγαινέ το εσύ". Έβλεπα τι έκαναν και άλλοι σταθμοί γύρω μου, όπως Nitro και Click, αλλά έκανα τη δουλειά μου και επειδή σε αυτή τη δουλειά πρέπει να είσαι μαραθωνοδρόμος και όχι κατοστάρης, νομίζω ότι έχει πάει καλά."


HA: Υπήρχε κάποια καθοριστική στιγμή για τον Athens DeeJay όπου πραγματικά αισθανθήκατε πως θα έκανε την διαφορά στο μέλλον του σταθμού;

Μ.Τ: Όχι. Από την αρχή ήξερα ότι υπάρχουν τρία κομμάτια. Το πολιτικό ραδιόφωνο, το ελληνικής μουσικής και το ξένο. Πάντα ήξερα ότι το ξένο θα είναι πάντα το τρίτο κομμάτι. Άρα, ότι ήταν να κάνω θα γινόταν αργά και σε βάθος χρόνου. Για να βγεις από αυτό το μακρύ δρόμο λοιπόν, χρειάζονταν να γίνουν δύο-τρία πράγματα από την πρώτη στιγμή.
Consistency, δηλαδή επιμονή στο προϊόν. Επίσης πρέπει να μην αιφνιδιάζεις τον ακροατή. Νομίζω ότι τότε ξεκίνησε το γνωστό format του ραδιοφώνου, όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα. Παίζει συγκεκριμένα πράγματα και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο attitude. Κλειδώνεις και πας. Στο πολιτικό ραδιόφωνο π.χ. μπορείς να φτιάξεις έναν σταθμό, να αποφασίσεις πιο κόμμα θα υποστηρίξεις και εκεί θα έχεις γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Το ελληνικό, από την άλλη πλευρά είναι μουσική της πατρίδας μας, οπότε είναι πιο εύκολο.
Το ξένο όμως έχει θέμα. Η συγκέντρωση στο στόχο όμως, έφερε αποτέλεσμα. Κολυμπήσαμε και φτάσαμε στην ακτή. Πήρε 12 με 14 χρόνια βέβαια αλλά οκ. Στην πορεία φροντίζεις να εξελίξεις το format, ποπ, mainstream, dance και παράλληλα αλλάζεις πράγματα για να είναι πιο συμβατό. Βάζεις ένα πρωινό που να μπορεί να το ακούσει και ένας πενηντάρης – εξηντάρης, για να τραβήξεις κόσμο την ώρα που ο άλλος ανοίγει το μαγαζί του. Εφ´ όσον παίζεις μουσική για τους λιγότερους – δεν είσαι στην Αγγλία ή την Αμερική – πρέπει να βρεις τρόπο να ανοίξεις την πόρτα και σε άλλους. Το main target του Athens DeeJay είναι 18 με 35 αλλά μας ακούνε και άτομα 40 και 50 χρόνων.


HA: Όντας, αναμφίβολα, ένας έξυπνος άνθρωπος και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, πόσο σκληρή κριτική ασκείτε ο ίδιος στον εαυτό σας και πόσο καλά τα πάτε μαζί του;

M.T: Η κριτική και το άγχος πάνε μαζί. Είμαι πολύ σκληρός με τον εαυτό μου. Κυρίως γιατί γνωρίζω ότι το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω καλά είναι αυτό (ραδιόφωνο). Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο τόσο καλά και για να μην το χάσω είμαι πολύ σκληρός με τον εαυτό μου σε όλα τα επίπεδα. Κριτική, διαβίωση, οτιδήποτε.


HA: Γενικά, πως διαχειρίζεστε την σκληρή κριτική; Πόσο σας επηρεάζει και πόσο σας έχει βοηθήσει να βελτιωθείτε επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

M.T: Δεν έχει υπάρξει σκληρή κριτική για εμένα. Που και που, κάποια ελαφριά σχόλια όπως "ο Τσαουσόπουλος μεγάλωσε και ασχολείται ακόμη με τα παιδάκια" αλλά έχουν γραφτεί περισσότερο για "χαβαλέ". Γενικά, δεν έχω υποστεί κριτική και μπορεί να είμαι και τυχερός για αυτό. Θα με τσάντιζε.
Αν κάποιος γράψει κάτι για τον Athens DeeJay είμαι ικανός να γράψω πέντε σελίδες ως απάντηση, τεκμηριωμένα. Κάποτε έγραφαν, ότι ο σταθμός είναι πολύ καλός για τους πιτσιρικάδες. Κάποια στιγμή έγραψα μία επιστολή, έβαλα και τις ακροαματικότητες και είπα "Ποιοι πιτσιρικάδες; Είμαστε Νο1 σε ηλικίες 25-50″. Πάντως κριτική δεν έχω δεχτεί. Εξάλλου, τις περισσότερες φορές, η κριτική που γίνεται είναι κακοπροαίρετη.


HA: Είσαστε DJ, ραδιοφωνικός παραγωγός και γενικός διευθυντής. Ποιος είναι ο τρόπος σκέψης που υιοθετείτε κάθε φορά; Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στον κάθε ρόλο που καλείστε να παίξετε;

M.T: Είναι όλα συναφή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να γίνεις γενικός διευθυντής του εαυτού σου. Πρέπει να ξέρεις εσύ πρώτα τί θες. Να διευθύνεις τον εαυτό σου. Εάν καταφέρεις και ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου τί θες, μετά οι διαφορές είναι μικρές.
Για παράδειγμα, κάνεις ραδιόφωνο και φαντάζεσαι αυτούς που σε ακούνε, μετά πας σε ένα club και παίζεις μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα και βλέπεις κατ´ ευθείαν την αντίδραση.
Τελικά πας στο επιχειρηματικό κομμάτι, σε μία συνάντηση, και θες να εξασφαλίσεις πωλήσεις και η αναγνωρισιμότητα σε ακολουθεί. Σου λένε ότι σε ακούνε το πρωί, οπότε ανοίγει η πρώτη πόρτα. Αυτό σε βοηθάει να κερδίσεις πωλήσεις, οπότε το ένα βοηθάει το άλλο. Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να είσαι σωστός επαγγελματίας, με καλές τιμές. Θα πρέπει να παίρνεις 10€ και να προσφέρεις 20€. Να μην είσαι hit and run. Είναι απαραίτητο α χτίσεις πολιτική πώλησης και επαφής με τον πελάτη.


HA: Όταν αποδίδετε και θέλετε να εκφραστείτε αλλά αυτό που κάνετε και σας αντιπροσωπεύει δεν είναι τόσο εμπορικό, τι κάνετε; Τι γίνεται όταν αυτό δεν βρίσκει ανταπόκριση; Το προσαρμόζετε ή αυτός είστε;

M.T: Αυτός είμαι. Τι εννοώ με αυτό. Αν έρθει κάποιος στο στούντιο 7 παρά 1 θα δει τέσσερα άτομα τα οποία δεν θέλουν να μιλήσουν ο ένας στον άλλο. Στις 7 και 1 λεπτό αυτή η ομάδα ηλεκτρίζεται και ξεκινάει χωρίς κείμενα. Αυτό γίνεται μέχρι τις 10. Μετά τις δέκα είναι πεθαμένοι και θέλουν μισή ώρα να συνέλθουν. Άρα, βγάζουμε τον εαυτό μας, τη διάθεσή μας.
Αυτό συμβαίνει στο performance της πρωινής εκπομπής και στα clubs. Όταν έρχεται η ώρα του business πρέπει να το καταπιέσεις λίγο. Κάνεις λίγο show και εκεί παίρνεις τα λεφτά πιο εύκολα. Παρενθετικά να σου πω, ότι δεν υπάρχει κάποιος να πει πήγα στον Τσαουσόπουλο να διαφημιστώ και δεν έκανα δουλειά. Γι' αυτό και οι πελάτες είναι οι ίδιοι. Έχουμε πελάτη από το 2004 γιατί προσπαθούμε να δώσουμε ποιότητα.


HA: Το πρόγραμμα σας είναι εξαιρετικά πιεσμένο. Η διαχείριση του χρόνου σας είναι πλέον πηγαίο ένστικτο ορισμού προτεραιοτήτων ή ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα οργάνωσης;

M.T: Έχω To do list. Με τη λογική ότι είμαι διαθέσιμος από τις 10:30 το πρωί, μέχρι τις 6-7 ή και 8 το βράδυ. Όταν χρειαστεί να δει κάποιος χορηγός ένα club, τότε η συνάντηση θα γίνει και στις 12 το βράδυ. Ουσιαστικά υπάρχει διαχείριση αλλά με μία αρχή. Πρώτα η δουλειά. Όλα τα άλλα πάνε πίσω. Το φαΐ πάει πίσω, ο ύπνος πάει πίσω. Και δεν είναι θυσία αυτό... Μου αρέσει.
Δεν έχω πολύ προσωπική ζωή και είμαι καλύτερα (γέλια). Αν έχεις προσωπική ζωή, θα σου τηλεφωνάει όταν έχεις δουλειά. Όταν στήνεις ένα ολόκληρο μέσο, όπως το ραδιόφωνο, τί προσωπική ζωή να έχεις.


HA: Οι αναγνώστες του HumanAdvanced.com θα ήθελαν να ξέρουν : Πως λειτουργείτε υπό συνθήκες πίεσης; Είστε πιο αποδοτικός;

M.T: Α, τέλεια! Πάντα υπάρχει πίεση, την οποία την ασκώ εγώ στον εαυτό μου. Υπάρχει, βέβαια και πίεση από εξωγενείς παράγοντες αλλά ουσιαστικά βάζω εγώ τον εαυτό μου υπό πίεση. Όταν θα έρθει πίεση από εξωτερικούς παράγοντες, τότε παίρνει φωτιά το μυαλό μου! Αυτό είναι πολύ ωραίο... Αλλά δεν το θέλω τον Ιούλιο, όταν ετοιμάζομαι για διακοπές.


HA: Στην προσπάθεια επίτευξης ενός δύσκολου στόχου, έχετε γίνει σκληρός με τους ανθρώπους που σε περιβάλουν; Φίλους ή συνεργάτες. Πόσο προσηλωμένος είστε σε αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε;

M.T: Σου είπα από την αρχή, το κλειδί είναι να είσαι προσηλωμένος. Σκληρός δεν έχω γίνει ποτέ με τους συνεργάτες μου. Υπάρχουν δύο κύκλοι συνεργατών. Ο πρώτος είναι όλοι εκείνη που κάνουν εκπομπές και που εργάζονται εδώ. Ο δεύτερος είναι λιγάκι πιο κλειστός. Είναι εκείνοι που εργάζονται εδώ και που είμαι σε μόνιμη διαβούλευση. Νομίζω ότι δεν έχει χρειαστεί να γίνω σκληρός. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να βάλεις λίγο φωνή αλλά ξέρεις ότι σε τριάντα δευτερόλεπτα θα έχει διορθωθεί το πρόβλημα.
Ξέρεις, υπάρχει ένα μυστικό, το οποίο δεν είναι στην ερώτησή σου. Και αυτό που θα σου πω είναι λίγο εγωιστικό αλλά είπαμε ότι θα τα πούμε όλα. Πρέπει να έχεις συνεργάτες που υπήρξαν αρχικά funs/ groupies. Να τους αρέσεις και να σε αγαπάνε. Να πούνε "Εδώ είμαστε. Είμαστε υπερήφανοι."
Έτσι δεν χρειάζεται ποτέ να τσακωθείς γιατί είσαι ένα μαζί τους. Σου απορροφάει τους κραδασμούς. Φυσικά δεν είναι όλες οι δουλειές έτσι. Αν το πετύχεις όμως θα τους έχεις μαζί σου μία ζωή. Υπάρχουν συνεργάτες εδώ που είναι μαζί μας δέκα και δεκαπέντε χρόνια, μπορεί και εικοσιπέντε! Είμαι υπέρ της ίδιας και σφιχτής ομάδας, για να μπορούμε να συνεννοούμαστε γρήγορα.


HA: Έχετε πάρει ακραία ρίσκα ή λειτουργείτε πάντα βάσει σχεδίου; Αν ισχύουν και τα δύο, τι έχει αποδώσει καλύτερα;

M.T: Κοίταξε. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι έπρεπε να ρισκάρω κάτι. Πήγαινα πάντα με τη διαδικασία της ωρίμανσης. Είχα αποφασίσει από την αρχή τι μουσική θα παίζω και τι στυλ σταθμού θέλω και αυτό δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Αν δεν κάνεις λάθη θα πλασαριστείς στην καλύτερη δεκάδα των σταθμών της πόλης σου.
Αν είσαι και σωστός στα οικονομικά και δεν έχεις μεγάλα έξοδα, τότε θα αφήνεις κέρδη και θα έχεις μόνιμα δουλειά και εσύ και οι συνεργάτες σου. Βέβαια, καθ´ οδών κάνεις fine tuning έτσι ώστε σταδιακά αυτό να ανεβαίνει. Συνεχές fine tuning. Έτσι ώστε να μην αιφνιδιαστείς. Δεν χρειάζονται τα ρίσκα.


HA: Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία και πως την αντιμετωπίσατε;

M.T: Ήταν εφιάλτης. Διήρκησε 367 ημέρες όταν μας έκλεισαν το σταθμό. Ήταν νομίζω το 2000 όταν υπήρχε πρόβλημα με τις συχνότητες. Δεν ξέραμε ούτε αν θα ανοίγαμε την επόμενη ημέρα, ούτε αν θα ξαναπαίρναμε ποτέ άδεια. Δεν ξέραμε τίποτα.
Τώρα που το βλέπω μακριά πίσω μου, πρέπει να είχα πάθει κατάθλιψη. Δεν είμαι άνθρωπος που πάει σε ψυχίατρο. Το λιώνω μόνος μου. Τότε ήμουν κακός γκόμενος. Ότι είχα σε σχέση, το διέλυσα. Και αυτό το κατάλαβα αργότερα.
Ευτυχώς όμως, ο CEO της εταιρίας των Αττικών Εκδόσεων – που είναι οι ιδιοκτήτες του σταθμού, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος πίστεψε ότι θα επιστρέψουμε. Επί 12 μήνες, ο κόσμος πληρωνόταν στις 30 του μήνα. Αυτή ήταν μία φοβερή και ηγετική κίνηση. Οι μισθοί πληρωμένοι και ο κόσμος στη θέση του ακόμα και αν περίμενε παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή. Και όλοι μας ήμασταν με κατάθλιψη.
Και ξέρεις πιο ήταν το κακό; Βγαίνοντας στον αέρα τους πρώτους δέκα μήνες κάναμε το Highest New Entry και πάνω στο γκάζωμα, μας κόψανε. Μεγάλη ζημιά! Οπότε τον επόμενο χρόνο είχαμε ένα πρόβλημα. Είχαμε βγει μπροστά, κλείσαμε, ο ανταγωνισμός πήρε ότι κάναμε και όταν επιστρέψαμε φαινόταν ότι εμείς αντιγράφουμε τους άλλους. Ξανά από την αρχή. Ότι πετύχαμε σε έξι μήνες, το χάσαμε σε ένα χρόνο και χρειάστηκαν άλλα δύο για να το πετύχουμε ξανά. Όλο αυτό το έστειλα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Δεν το σκέφτομαι πια.


ΗΑ: Υπήρχαν στιγμές όπου είχατε αμφιβολίες τόσο ισχυρές όπου σας έκαναν να σκεφτείτε σοβαρά να τα παρατήσετε;

Μ.Τ: Όχι, γιατί; Τώρα αρχίζει το ωραίο. Ειδικά όταν επιβραβεύεσαι και σε βγάζουν πρώτο πρωινό για δύο με τρία χρόνια στη σειρά, το ευχαριστιόμαστε. Παλιά δεν είχαμε ακροαματικότητες, οπότε θεωρούσες ότι αρέσεις στον κόσμο και δεν σκεφτόσουν να τα παρατήσεις.
Όταν αργότερα άρχισαν να έρχονται οι ακροαματικότητες σε τσάντιζε αλλά αυτό τελείωσε. Πλέον είναι ένα στημένο προϊόν. Πρέπει να κάνεις back to back λάθη για να το καταστρέψεις. Θέλει μεγάλη προσπάθεια. Αν έχεις το momentum κυλάει μόνο του. Και προσωπικά όμως, ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω. Να προσθέσω δραστηριότητες παρεμφερής σε αυτό που κάνω, ναι. Πάντα όμως ράδιο-μουσικά.


HA: Κατά γενική ομολογία είστε ένας πολύ επιτυχημένος επαγγελματίας. Εσείς, τι θεωρείτε επιτυχία; Συνάδει με την ευτυχία και την ικανοποίηση;

M.T: Με την ικανοποίηση συνάδει. Με την ευτυχία όχι, γιατί χρειάζονται κι άλλα πράγματα πέρα από το επάγγελμα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχής. Ποιος μπορεί να πει ότι είναι ευτυχής; Η ευτυχία είναι μία κατάσταση όπου είσαι ικανοποιημένος από ότι κάνεις. Για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να έχεις ιδανικό γάμο. Αν είσαι κατά του γάμου, πρέπει να έχεις μία σχέση ιδανική, τριπλή! (πολλά γέλια). Τα οικονομικά σου επίσης πρέπει να είναι καλά.
Αν όλα αυτά είναι καλά, τότε είσαι ευτυχής. Το να παίρνεις ικανοποίηση αν είσαι καλός εραστής ή καλός DJ, σου δίνει ώθηση για παρακάτω. Ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, δεν μπορείς να πετύχεις αν δεν κόψεις από κάποιον άλλο τομέα. Πρέπει να δώσεις χρόνο και επιμονή. Θέλει αφοσίωση!


HA: Έχοντας άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωπος με ακραίες καταστάσεις και αν ναι, πως τις διαχειριστήκατε;

M.T: Με την κακή έννοια ποτέ. Το ραδιόφωνο είναι ένα πολύ φιλικό μέσο. Ένα μέσο που δεν σου βιάζει την αισθητική σου. Μπαίνει στο κορμί του ακροατή από παντού, από τα μάτια, την ακοή, τη μυρωδιά. Δεν είναι σαν την τηλεόραση. Είναι το πιο αγαπητό μέσο, βάσει ερευνών, παγκοσμίως. Δεν δημιουργεί πάθη αλλά αγάπη. Υπό αυτή την έννοια, και αυτοί που το εξυπηρετούν δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι κακό.
Το χειρότερο μου είναι όταν βρέθηκα σε μία κατάσταση όπου έπρεπε να υπογράψω 3000 αυτόγραφα επί τέσσερις ώρες. Δεν είναι δύσκολη θέση αυτή όμως. Απλά πέθανα όρθιος και δίψαγα. (Χαμόγελα). Ζόρια λοιπόν, μόνο ευχάριστα. Θυμάμαι παλιά, όταν οι κινηματογράφοι έκαναν διάλειμμα, σηκωνόμουν για τσιγάρο αλλά δεν έφτανα ποτέ γιατί υπέγραφα αυτόγραφα. Οκ, αυτό δεν είναι κακό, πρέπει να είσαι σνομπ για να μην σου αρέσει.


HA: Όταν κάνετε πλάνα, σχεδιάζετε για το άμεσο μέλλον (σεζόν) ή στοχεύετε πιο μακροπρόθεσμα; Επίσης, κάθε πότε κάνετε αξιολόγηση της πορείας που ακολουθείτε έτσι ώστε να αναθεωρήσετε και να βελτιώσετε τα βήματα σας;

M.T: Το πλάνο είναι πάντα της επόμενης χρονιάς. Σχεδιασμός badget, projections για τις πωλήσεις, οι στόχοι. Όλα αυτά. Αυτό ξεκινάει από τον Οκτώβριο, κλειδώνει τον Νοέμβριο και από Ιανουάριο εκτελείται. Αυτό όσον αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι.
Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, σχεδιάζω για έναν χρόνο μπροστά, τοποθετώ τα big promos που κάνει ο σταθμός τρεις με τέσσερις φορές κάθε χρόνο και τα κλειδώνω. Την ώρα που τρέχει κάτι, εκεί μπορεί να αποφασίσω να κάνω αλλαγές.
Ανά τρίμηνο, λοιπόν, κάνω ένα re-evaluation, ανατρέχω στις έρευνες και αν χρειαστεί τα φέρνω όλα μπροστά στο πρόγραμμα έτσι ώστε να έχω "λίπος" να κάψω αν χρειαστεί.


HA: Φανταζόμαστε ότι χρειάζονται πολλά άτομα για να γίνουν όλα αυτά, γιατί είναι τεράστια projects. Σωστά;

M.T: Χρειάζομαι τέσσερα άτομα και για τους τρεις σταθμούς! Για να σας το εξηγήσω για να μην σας φαίνεται περίεργο, η δυσκολία του ραδιοφώνου είναι η τεράστια απλοϊκότητά του. Η απλοϊκότητα της οργάνωσης που χρειάζεται, δεν θέλει πολλά άτομα. Ένας για όλα. Έτσι τί κερδίζεις?
Εκεί που θα χρειαζόσουν τρεις μισθούς, δίνεις δύο. Και αυτός ο ένας, όπου πάει, έχει να μιλήσει για τρεις σταθμούς. Άρα όποιον συναντήσει για συνεργασία μπορεί να τον ενημερώσει για όλα. Και τέλος, εγώ σαν γενικός διευθυντής, δεν έχω να ρωτήσω τρεις αλλά έναν. Βασική προϋπόθεση είναι, αυτοί οι τρεις-τέσσερις να είναι "παλιόσκυλα" στη δουλειά! Να είναι χειρότεροι από εσένα!


ΗΑ: Έχοντας φτάσεις στην τωρινή σας επιτυχημένη κατάσταση, κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Τι βλέπετε;

M.T: Ανθρώπινα βλέπω το Μιχάλη. Επιχειρηματικά, του κλείνω το μάτι και λέω "Εντάξει, είσαι οκ. "


ΗΑ: Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν; Θα συνεχίσετε να καινοτομείτε ή πλέον ακολουθείτε μια επιτυχημένη φόρμουλα που την διαμορφώνετε ανά σεζόν;

M.T: Δεν κουνάς κάτι επιτυχημένο. Το φρεσκάρεις, το κάνεις upgrade και συνεχίζεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτείς κάτι άλλο. Εξάλλου, ένα από τα όπλα του σταθμού είμαι ότι πιάνει τα trends από νωρίς, οπότε έχουμε τις κεραίες μας στραμμένες έτσι ώστε να κινούμαστε κατάλληλα.
Έτσι, θα παίξουμε πρώτοι ένα τραγούδι, που μετά θα το ακολουθήσουν άλλα δέκα σαν και αυτό και θα γίνει trend. Γι' αυτό και ο ανταγωνισμός πάντα μας ακολουθεί. Και αυτό είναι αυτό που θέλω.
Είναι εκνευριστικό να σε αντιγράφουν αλλά μου είπαν κάποιοι ξένοι, "ο DJ είναι ο καρχαρίας και οι άλλοι είναι αυτά τα ψαράκια που σου ξύνουν το λαιμό."

Γενικά αν ήθελα να γίνει κάτι καινοτόμο, αυτό θα ήταν η δημιουργία ενός νέου σταθμού. Εκεί τοποθετώ το καινούριο. Αν έρθει το αφεντικό μου και με ρωτήσει αν θέλω άλλο σταθμό, θα του πω "Ναι, θέλω." Αλλά δεν θα σας πω τί σταθμό έχω στο μυαλό μου."


ΗΑ: Τελικά, ο Dorian ή Michael 267 εξελίχθηκε στον Μιχάλη Τσαουσόπουλο ή παρέμεινε για πάντα ένα ατίθασο πνεύμα;

Μ.Τ: Ο Dorian ή ο michael 267 σταμάτησαν όταν πήγα στον ΑΝΤ1. Εκεί τελείωσε η ονειρική περίοδος. Όταν μπήκα στον ΑΝΤ1 και αντίκρισα λογιστές, γραφεία, τον Μίνωα Κυριακού είπα, δεν έχει 267. Εκεί ήμουν ο Μιχάλης. Δεν μου λείπει αυτό πλέον. Είμαι καλυμμένος και βιάζομαι πλέον για την επόμενη ημέρα. Τώρα με ενδιαφέρει να πάνε όλα καλά.


HA: Κάθε πρωί, ο Athens DeeJay μας αγγίζει με έναν ξεχωριστό τρόπο. Μας κάνει να ξεχνιόμαστε. Αν μπορούσατε, μέσα από την πρωινή εκπομπή ή αυτή τη συνέντευξη, να μας πείτε ποιοι είναι οι κανόνες της επιτυχίας έτσι ώστε να μείνει κάτι από εσάς στους ακροατές που σας ακούν πιστά κάθε πρωί, ποιοι πιστεύεται ότι είναι;

1. Καταρχήν πάθος για αυτό που κάνεις.
2. Επιμονή και γνώση εκ των προτέρων, ότι αυτό που κάνεις, θα πάρει χρόνια να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
3. Συνεχής εμβάθυνση σε αυτό. Γίνε expert σε αυτό που κάνεις!
4. Και τέλος, ξέχνα την προσωπική ζωή.


Επίλογος
HA: Οι επιστήμονες αναφέρουν πως για να γίνει κάποιος expert, σε οποιοδήποτε τομέα, χρειάζονται 10. 000 ώρες εξάσκησης.
Μ.Τ: Μόνο;

Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, που φιλοξένησε στο γραφείο του τους ανθρώπους του HumanAdvanced.com, απάντησε σε ερωτήσεις του Βασίλη Καραγιαννόπουλου και Χρήστου Παπανίκα. Τον ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα εγχειρήματα του.Θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όποτε δημοσιεύουμε νέο άρθρο στο blog;

Γραφτείτε τώρα μέσω RSS ή μέσω Email (Google Feedburner)!

Τελευταία Άρθρα

Προσθήκη σχολίου


Το diasimoi.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Με την υποβολή του σχολίου σας, δηλώνετε ρητά πως συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.