20.10.2018 04:26 Τριανταφυλλόπουλος Μάκης   Ψέματα; https://t.co/MXU9GfPkmN 20.10.2018 04:19 Κωστέτσος Βασίλειος   MOTO!????????????ΜΟΥ! https://t.co/2bdjtcbTsW 20.10.2018 04:00 Λυγερός Σταύρος   Του Δημήτρη Δεληολάνη https://t.co/H6JqYg25Tc 20.10.2018 03:00 Λυγερός Σταύρος   Της Νεφέλης Λυγερού https://t.co/xjzJ25n4PY 20.10.2018 03:00 Χατζηστεφάνου Άρης   Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το γιγαντιαίο γκράφιτι του Τσε Γκεβάρα https://t.co/zTFI8uEOzN 20.10.2018 02:40 Μαλέλης Σταμάτης   Καθαρά και ξάστερα στο πλευρό του σαιτ Iefimerida και των δημοσιογράφων . Είναι θέμα Δημοκρατίας 20.10.2018 02:29 Μαλέλης Σταμάτης   Κυβέρνηση καραγκιόζ μπερντέ ! 20.10.2018 02:00 Λυγερός Σταύρος   Του Ιωάννη Αναστασάκη https://t.co/9q6V8jhfoa 20.10.2018 01:42 Λυγερός Σταύρος   Κοινοβουλευτική «ζωοπανήγυρις» στα #Σκόπια - Γράφει ο #Σταύρος_Λυγερός https://t.co/L1XSYlGawq 20.10.2018 01:37 Χιώτης Βασίλης   Το θεατρο του παραλογου σημερα στο ΥΠ.ΕΞ.Ο πρωθυπουργος θα πρεπει να συγχαρει τον υπουργο που εδιωξε και να αποδοκ… https://t.co/jiiCa6pAEH
Αρχή Blog Ψυχολογία - Σχέσεις Αρκεί μόνο η αγάπη;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Γράφει η Virtus*

To ιδανικό, τέλειο, υπέροχο, ταιριαστό, αιώνιο ζευγάρι, είναι απλά ένα παραμύθι.. Το να βρούμε κάποιον απόλυτα συμβατό προς εμάς και να περάσουμε μια ζωή χωρίς σύννεφα, έννοιες, προβλήματα, καταλήγει να είναι μια αξίωση παιδιάστικη και πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Υπάρχουν χιλιάδες καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα, που δοκιμάζουν τις σχέσεις. Διαλύουν τις μέτριες, αλλά αποτελούν το όχημα για να δυναμώσουν κάποιες άλλες. Το να βρει κανείς έναν σύντροφο στα μέτρα του, είναι θέμα συγκυριών, τύχης, θέλησης. Το να διατηρηθεί, όμως, μια σχέση στο χρόνο, είναι απαιτητικό και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια.

Η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια σχέση, κάτι που, πλέον, όλοι το γνωρίζουν, το αναμασούν- είναι ήδη κλισέ. Με την επικοινωνία, δεν νοείται, όμως, μια ανούσια συνεχής υποχρεωτική ανταλλαγή άχρηστων πληροφοριών με το σύντροφό μας, ούτε η κατάρρευση της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων και σκέψεών μας, στο βωμό της σχέσης. Οι δυο άνθρωποι που αποτελούν ζευγάρι, είναι ξεχωριστές προσωπικότητες, κουβαλούν διαφορετικές εμπειρίες και πρέπει να είναι ώριμοι να δεχτούν πως η συγχώνευσή τους σε "ένα", είναι λάθος και οδηγεί στην ισοπέδωση της ατομικότητας. Ένα ζευγάρι δε χρειάζεται να λειτουργεί καταναγκαστικά σαν ένα. Είναι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό, να αποτελείται το ζευγάρι από δύο αυτόνομους ενήλικες που επιλέγουν να κοιτούν στην ίδια κατεύθυνση και να λειτουργούν συντροφικά, σαν ομάδα, επικοινωνώντας μεταξύ τους ουσιαστικά.

Επικοινωνία στο ζευγάρι, είναι, με δυο λόγια, η δυνατότητα του να μπορώ να μιλήσω με το σύντροφό μου για τα πάντα. Το να μπορώ να είμαι αυτός που είμαι, με τα σωστά, τα λάθη, τις απόψεις, τις ιδιοτροπίες μου. Που θα του πω αυτό που αισθάνομαι, γνωρίζοντας πως απέναντί μου δε θα βρω κριτική και ειρωνία, αλλά την κατανόηση του ανθρώπου με τον οποίο έχω επιλέξει να μοιράζομαι τη ζωή μου.

Μπορεί η αγάπη να είναι καθοριστική σε μια σχέση, αλλά δεν είναι αρκετή για να τη διατηρήσει. Η αγάπη είναι κάτι εύκολο να το πεις και να το νιώσεις. Αγαπάμε ένα σκυλάκι, ένα γατάκι, ένα μωράκι, αμέσως μόλις τα δουμε. Νιώθουμε ερωτευμένοι σε μια σχέση και αυτό συχνά μετουσιώνεται σε αγάπη.

"Και τότε, γιατί χωρίζουμε;" Χωρίζουμε, γιατί όσο κι αν αγαπάμε κάποιον, δεν είναι αρκετό αυτό να μας κρατήσει κοντά του, όταν υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα που έχουν πνίξει τη σχέση και δεν την αφήνουν να εξελιχθεί. Τα προβλήματα που δε λύνονται, όσο μικρά κι αν είναι, λειτουργούν σε μια σχέση συσσωρευτικά και την πηγαίνουν πίσω, κάνοντας την αγάπη να ξεθωριάζει και να μην έχει, τελικά, τόση σημασία.

Η αγάπη είναι μόνο μια διάσταση της συντροφικότητας. Για να επιλέξω να δώσω τον εαυτό μου, το χρόνο μου, να μοιραστώ τη ζωή μου με κάποιον, πρέπει, εκτός από το να τον αγαπώ, να τον σέβομαι, να τον εκτιμώ, να τον θαυμάζω, να του προσφέρω, να θέλω να βελτιώσω τον εαυτό μου. Πρέπει να έχουμε τον ίδιο προορισμό και στόχο, την ίδια στάση ζωής και φυσικά, όλα αυτά να προκύπτουν αβίαστα και χωρίς πιέσεις.

Μόνο η αγάπη δεν αρκεί για να επιλυθεί ουσιαστικά μια διαφωνία στο ζευγάρι. Χρειάζεται ψυχραιμία και αντίληψη και των δυο πλευρών. Υπάρχουν ζευγάρια που "αγαπιούνται", μα η καθημερινότητά τους είναι ένα πεδίο μάχης, με καυγάδες, πικρία, αλληλοπροσβολές. Πόσο θα αντέξει αυτή η σχέση στο χρόνο, όταν συνεχώς προστίθενται προβλήματα, καθώς ο καιρός περνά; Πόσο μπορεί να αντέξει μια σχέση, όταν ο ένας συνεχώς απαιτεί πράγματα από τον άλλον;

Σε μια σχέση με γερά θεμέλια, δε χρειάζεται να απαιτήσεις το οτιδήποτε. Σου προσφέρεται αβίαστα, γιατί ο άλλος σε νοιάζεται βαθιά. Σε μια υγιή σχέση είναι όλα απλά και αυτονόητα, χωρίς μακρές συζητήσεις επί συζητήσεων. Οι σύντροφοι θέλουν και χρειάζονται τα ίδια πράγματα, αφού εναρμονίζονται οι ανάγκες και τα "θέλω" τους.

Η αγάπη δεν είναι από μόνη της αρκετή για να διατηρήσει την ισορροπία σε μια σχέση με προβλήματα. Είναι αναγκαίο να υπάρχει η έννοια του συμβιβασμού και του μέτρου, του "βάζω στην άκρη τον εαυτό μου και αποφασίζουμε μαζί". Δεν νοείται αγάπη μαζί με εγωκεντρισμό, όπου επικρατούν αρνητικά συναισθήματα και νηπιακές συμπεριφορές ανωριμότητας. Μαζί με το να αγαπάς, χρειάζεται να ξέρεις και να υποχωρείς, αφήνοντας τη σχέση να ακολουθεί μια μέση οδό και τα μέλη της ελεύθερα να αναπνέουν.

Μεγάλο κομμάτι μιας σχέσης που αντέχει στο χρόνο, αποτελεί και το σεξουαλικό. Δεν αρκεί μόνο να αγαπιέμαι με το σύντροφό μου, πρέπει αυτό να αποτυπώνεται και σεξουαλικά. Το σεξ αποτελεί το βαθύτερο μέσο δεσίματος ενός ζευγαριού, διαχωρίζοντάς το ζευγάρι από δυο ανθρώπους που απλά περνάνε καλά ή τα βρίσκουν στη συγκατοίκηση. Το σεξ αποτελεί την έμπρακτη, ενστικτώδη απόδειξη της εγγύτητας για το σύντροφό μου και έναν δείκτη του συναισθηματικού σημείου στο οποίο βρίσκεται η σχέση. Μπορεί να αγαπώ, αλλά αν φθίνει συνεχώς το σεξουαλικό κομμάτι, αν φτάσει να μην υπάρχει καθόλου, σημαίνει πως πρέπει να αναρωτηθώ για τη συναισθηματική επικοινωνία στη σχέση μου και να το αντιμετωπίσω επιτυχώς.

Το να αγαπάμε, λοιπόν, είναι το πιο εύκολο μέσα σε μια σχέση που έχει δημιουργηθεί. Όλα τα υπόλοιπα ..συστατικά που απαιτούνται, όμως, για να διαρκέσει μια σχέση στο χρόνο, είναι αυτά για τα οποία όλοι παλεύουμε καθημερινά, μιας και οι σχέσεις δεν είναι στατικές. Οι σχέσεις είναι δυναμικές κα εξελίσσονται κάθε στιγμή. Το ότι μπορεί να υπάρχει πολλή αγάπη σε μια σχέση μας, δεν πρέπει να αποτελεί αιτία εφησυχασμού και να μας κάνει να θεωρούμε πως όλα είναι ρυθμισμένα. Αντίθετα, η αγάπη πρέπει να αποτελεί κίνητρο βελτίωσης σε όλα όσα μπορεί να εμπλέκονται στη σχέση. Εξάλλου, κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας την αγάπη και πώς να κατακτήσει το "για πάντα", ωστόσο, προσπαθώντας, κάποιοι το έχουν ήδη καταφέρει.

* Ρωτήστε τη Virtus οτιδήποτε σχετικό με σχέσεις, ψυχολογία, όνειρα και δείτε την απάντηση online στο diasimoi.gr! Στείλτε τα email σας τώρα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.Θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όποτε δημοσιεύουμε νέο άρθρο στο blog;

Γραφτείτε τώρα μέσω RSS ή μέσω Email (Google Feedburner)!

Τελευταία Άρθρα

Προσθήκη σχολίου


Το diasimoi.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Με την υποβολή του σχολίου σας, δηλώνετε ρητά πως συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.