23.05.2018 12:17 Σίλας Σεραφείμ   Μπροστα του ο Δαντης ειναι Μπετοβεν.. Χαμός με τραγούδι του ράπερ Tus που προσβάλλει την Κύπρο (βίντεο)… https://t.co/CXdgCPJzti 23.05.2018 12:16 Κουίκ Τέρενς   Ανάρτηση στο @altsantirigr : «Βέλη» Κουίκ κατά ΜΜΕ «φερέφωνα της ΝΔ»: Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα… https://t.co/oWF0ZfW15y 23.05.2018 12:15 Μητσοτάκης Κυριάκος   Αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεο… https://t.co/eY7nMjkEQr 23.05.2018 12:10 Παπούλιας Στάθης   Ποια είστε κυρία μου; Η νέα πλαστική της star και ο λόγος που κάνει το γύρο του διαδικτύου https://t.co/ctekWNja2i 23.05.2018 12:09 Νικολοπούλου Ειρήνη   Αχ η αγκαλιά του μπαμπά- βάλσαμο ακόμη & για την σιδηρά Victoria Beckham με άψογο κοστούμι (ΦΩΤΟ) https://t.co/iyA3QQLBRO 23.05.2018 12:09 Νικολοπούλου Ειρήνη   «Άργησα τόσο στην πορεία μου στον κόσμο, που ήρθε το σούρουπο κι έχασα τον δρόμο μου για πάντα», Ουίλιαμ Σαίξπηρ https://t.co/3wztR333An 23.05.2018 12:08 Σαμαράς Αντώνης   Η ανάκαμψη της χώρας είναι έννοια ταυτόσημη με την ανάκαμψη της εργασίας. Και αυτό αποτελεί την κεντρική ιδέα και τ… https://t.co/NFNevt0Kwy 23.05.2018 12:08 Πετράκης Παναγιώτης   Κερδίστε μία διπλή πρόσκληση για μία από τις 2 παραστάσεις που θα δοθούν στο Θέατρο 'Το Σκαλί' Αγλαντζιάς στις 6 &… https://t.co/SuTzOo4nrJ 23.05.2018 12:07 Πολίτη Χριστίνα   Διαγωνισμός εξπρές: κερδίστε προσκλήσεις για την αποψινή πρεμιέρα της παράστασης Οιδίπους Τύραννος στο Νέο Θέατρο Κ… https://t.co/fKhHksbWZg 23.05.2018 12:07 Σπυράκη Μαρία   One year to #European Elections. @EP_President receive questions explaining “@EuropeanParl plays a significant role” https://t.co/bWt9ePYqia
Αρχή Blog Ψυχολογία - Σχέσεις Πώς συνδεόμαστε συναισθηματικά με τους άλλους;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Γράφει η Virtus *

Ο Αριστοτέλης πρώτος, διατύπωσε την άποψη πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά όντα, οπότε επιθυμούμε πάντοτε να είμαστε ενταγμένοι σε μία ομάδα. Η ένταξή μας στην ομάδα, αποτελεί ως προϋπόθεση την ικανότητά μας να σχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους, να αναπτύσσουμε δεσμούς και να αλληλεπιδρούμε.

Όπως και τα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι, ως ανώτερα θηλαστικά, αναπτύσσουμε αρχικά δεσμό με τη μητέρα μας, προκειμένου να επιβιώσουμε και στη συνέχεια αναπτύσσουμε δεσμούς με άτομα του ίδιου είδους, με στόχο να αναπαραχθούμε.

Εξαιτίας της ανάπτυξης της σχέσης με τη μητέρα, το βρέφος μπορεί να αγαπήσει τον εαυτό του και στη συνέχεια να μεταφέρει την ικανότητα σύναψης σχέσεων στο μέλλον, με όσους επιλέξει να δημιουργήσει δεσμό.

Σίγουρα, εύκολα κατανοεί κανείς, την τεράστια σημασία και το ρόλο που διαδραματίζουν τα συναισθήματα του ατόμου για τη σχέση, ως προς τη διάρκεια και το είδος της. Τα συναισθήματα και το είδος σχέσης-δεσμού που τείνει να αναπαράγει ο άνθρωπος σε κάθε σχέση του, είναι μίμηση και επαναβίωση του αρχικού τύπου δεσμού με τη μητέρα. Ο άνθρωπος μπαίνει σε κάθε σχέση και υπάρχει σε αυτή, γεμάτος σκέψεις και συναισθήματα.

Έρευνες έχουν καταδείξει τέσσερις βασικούς τύπους δεσμού, δηλαδή τέσσερις τρόπους με τους οποίους σχετιζόμαστε με τους άλλους ως ενήλικες:

1ος τύπος: Ασφαλής δεσμός

«Είναι σχετικά εύκολο για μένα να έχω στενές συναισθηματικές σχέσεις. Νιώθω άνετα να βασίζομαι στους άλλους και να βασίζονται σε μένα. Δεν ανησυχώ ότι θα μείνω μόνος ή ότι οι άλλοι δε με αποδέχονται».

Ο ασφαλής τύπος ενήλικα έχει αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται την απόρριψη, δε φοβάται τη δέσμευση, δείχνει θετικά συναισθήματα κι εμπιστοσύνη, αφού ως παιδί εμπιστευόταν τη μητέρα του και ήταν αυτόνομο. Η μητέρα ανταποκρινόταν άμεσα σε κάθε ανάγκη του βρέφους, δημιουργώντας του το αίσθημα της ασφάλειας και της πληρότητας, που έκτοτε θα κουβαλά σε κάθε σχέση του. Συνήθως δημιουργεί μακροχρόνιες-σταθερές σχέσεις και δεσμεύεται σ' αυτές.

2ος τύπος: Αγχώδης δεσμός

«Θέλω να έχω απόλυτη συναισθηματική οικειότητα με τους άλλους, αλλά συχνά βρίσκω ότι είναι απρόθυμοι να έρθουν τόσο κοντά όσο θα ήθελα. Δεν νιώθω άνετα όταν δεν έχω στενές σχέσεις και μερικές φορές ανησυχώ ότι οι άλλοι δε με εκτιμούν τόσο όσο τους εκτιμώ εγώ».

Ο αγχώδης τύπος ενήλικα θεωρεί πως οι άλλοι δεν τον εκτιμούν και δεν τον εμπιστεύονται, ενώ και ο ίδιος δε δείχνει εμπιστοσύνη στα κίνητρα των άλλων. Εκδηλώνει ανησυχία για την ειλικρίνεια των άλλων και πιστεύει ότι διστάζουν να τον πλησιάσουν. Φοβάται την εγκατάλειψη, επειδή δε βίωσε ποτέ τη μητρική αποδοχή. Πολλές φορές κάνει υπερβολικά πράγματα μέσα στη σχέση για να διατηρεί την προσοχή του συντρόφου του, αφού και ως παιδί χρειαζόταν να προσπαθεί για να κερδίζει την προσοχή της μητέρας του.

3ος τύπος: Απορριπτικός αποφευκτικός δεσμός

«Νιώθω άνετα χωρίς στενές συναισθηματικές σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αισθάνομαι ανεξάρτητος και αυτάρκης και προτιμώ να μη βασίζομαι στους άλλους ή να αφήνω τους άλλους να βασίζονται σε μένα».

4ος τύπος: Φοβικός αποφευκτικός δεσμός

«Νιώθω άβολα να έχω στενές σχέσεις με άλλους. Θέλω συναισθηματικά στενές σχέσεις αλλά το βρίσκω δύσκολο να εμπιστευόμαι ή να βασίζομαι πάνω τους. Κάποιες φορές ανησυχώ ότι θα πληγωθώ εάν αφήσω τον εαυτό μου να έρθει πολύ κοντά με κάποιον».

Οι ενήλικες με αποφευκτικούς τύπους δεσμού, αγχώνονται με τις στενές σχέσεις και την οικειότητα. Κατά βάθος την επιθυμούν όσο τίποτα, όμως ταυτόχρονα τους αγχώνει. Συνήθως, είναι άνθρωποι που δεν ανοίγονται εύκολα συναισθηματικά. Στις σχέσεις τους έχουν την τάση να βιώνουν έντονα και συχνά αρνητικά συναισθήματα, ενώ δε συζητούν και νιώθουν ευάλωτοι στο να εκτεθούν, κάτι που έκαναν και ως παιδιά: ως αποτέλεσμα μιας κακής επικοινωνίας με τη μητέρα, οι αμφιθυμικοί είχαν μάθει να μπλοκάρουν τα συναισθήματά τους, ώστε να μην αναγκαστούν να στραφούν σ' εκείνη για παρηγοριά.

Οι τύποι δεσμού που ο καθένας από εμάς έχει αναπτύξει, αποτελούν την εξήγηση στο γιατί ο καθένας από εμάς συνδέεται διαφορετικά με τους άλλους. Ωστόσο, δε συνάπτουν επιτυχημένες σχέσεις μόνο οι άνθρωποι με ασφαλή τύπο δεσμού. Απλώς, ο καθένας από μας χρειάζεται διαχείριση στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του κι ένα συμβατικό ταίρι.

Το πρώτο βήμα είναι η βαθιά κι αντικειμενική συνειδητοποίηση του εαυτού μας, ώστε να μπορέσουμε να αναζητήσουμε τον ιδανικό σύντροφο.

Εσείς, σε ποιο τύπο δεσμού ανήκετε;

* Ρωτήστε τη Virtus οτιδήποτε σχετικό με σχέσεις, ψυχολογία, όνειρα και δείτε την απάντηση online στο diasimoi.gr! Στείλτε τα email σας τώρα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.Θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όποτε δημοσιεύουμε νέο άρθρο στο blog;

Γραφτείτε τώρα μέσω RSS ή μέσω Email (Google Feedburner)!

Τελευταία Άρθρα

Προσθήκη σχολίου


Το diasimoi.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Με την υποβολή του σχολίου σας, δηλώνετε ρητά πως συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.