20.07.2018 15:35 Δεναξά Μαρία   Στην κατοικία μεσα στο Ελιζε, οπου ο Μιτεράν είχε την ερωμένη και το εξώγαμο παιδι τους, στέγαζε ο Μακρόν τον προσω… https://t.co/E6yHqMrczs 20.07.2018 15:34 Παπούλιας Στάθης   Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ Η Απολογία της Μαρι Κιουρί της Ευσταθίας, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη,σε σκηνοθεσία Κίρκης Κ… https://t.co/Kik5DmiImj 20.07.2018 15:30 Χιώτης Βασίλης   Οι τρεις εκδοσεις της Βραδυνης απο την ημερα που ο Καραμανλης εφτασε στην Αθηνα.Οπως κυκλοφορησαν τοτε, μαζι με τη… https://t.co/FllLEHiIeE 20.07.2018 15:29 Αργυρός Κωνσταντίνος   «Για ένα σου φιλί» #liwma #argiros #view https://t.co/wH7MYxSzxY 20.07.2018 15:28 Μπαλατσινού Τζένη   Γιατί ο Πρίγκιπας Harry λέγεται έτσι αφού το κανονικό του όνομα είναι Henry; https://t.co/cZVAVybbpl 20.07.2018 15:27 Αϊβαλιώτης Κωστής   Συνελήφθησαν 4 Τούρκοι στον Έβρο σε Απαγορευμενη Ζωνη. ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ !! 20.07.2018 15:24 Παπούλιας Στάθης   Αλλαγές στον ΟΑΣΑ! Καταργείται το χάρτινο ηλεκτρονικό εισιτήριο μειωμένου κομίστρου https://t.co/WPkHItO1Zf 20.07.2018 15:18 Μαγγίρα Μπέτυ   Brown long hair ... really don’t care!!!! nikira_hair #brunette #hair #hairdresser #ready #riza #happy @ Psychico,… https://t.co/spXGGzdlCl 20.07.2018 15:16 Καποδίστριας Παναγιώτης   https://t.co/8NWRD5qRpo 20.07.2018 15:11 Παπούλιας Στάθης   Το άγνωστο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που επανεμφανίστηκε https://t.co/HzppLX03ux
Αρχή Blog Ψυχολογία - Σχέσεις "Δεν είσαι αυτός που ερωτεύτηκα"
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Γράφει η Virtus*

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που μας απασχολεί, είναι το γιατί έχει αλλάξει ο σύντροφός μας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή..

Όταν ξεκινά μια σχέση, συνήθως βρίσκουμε τα πάντα υπέροχα στον άλλον: το πώς μιλά, το πώς κοιτάει, το πώς συμπεριφέρεται. Η κάθε ασήμαντη λεπτομέρεια μας φαίνεται ιδιαίτερης σημασίας. Θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για 'κείνον, για τη ζωή του πριν μας γνωρίσει, για τις προηγούμενες σχέσεις του - θέλουμε κάθε πτυχή του να την ανακαλύψουμε.

Στα πρώιμα, λοιπόν, στάδια της σχέσης, όλοι είμαστε λίγο τυφλοί. Ερωτευόμαστε με σφοδρότητα, γιατί αυτό που γνωρίζουμε, είναι ελλιπές, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του άλλου. Το πρόσωπο που λατρεύουμε, το έχουμε ανυψώσει στο τέλειο και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια που μας λείπουν, τα συμπληρώνει απλώς η φαντασία μας. Ερωτευόμαστε με πάθος, γιατί προβάλλουμε στο σύντροφό μας, όλα εκείνα τα στοιχεία που νομίζουμε πως έχει, που θέλουμε να έχει. Δεν ξέρουμε τα πάντα κι αυτό πυροδοτεί το ερωτικό συναίσθημα. Φανταζόμαστε πως ο σύντροφός μας είναι το άλλο μας μισό, πως με την ένωση μαζί του θα ολοκληρωθούμε ως υπάρξεις, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη, ως ατελή όντα που είμαστε.

Λίγο καιρό μετά, τα πρώτα.. "καμπανάκια" ηχούν. "Γιατί το έκανε αυτό;" "Δεν περίμενα με τίποτα να φερθεί έτσι!" "Νιώθω ότι δεν τον ξέρω.." "Έχεις αλλάξει!"

Έχει ΟΝΤΩΣ αλλάξει ο σύντροφός μας; Όχι.. αυτό που αναπόφευκτα συμβαίνει λίγο καιρό μετά από την αρχή της σχέσης, είναι η κατάρρευση της μυθοπλασίας. Τα παραμορφωτικά κολακευτικά γυαλιά μέσα από τα οποία αντιλαμβανόμασταν τον άνθρωπό μας, βγαίνουν και η απομυθοποίηση, το ξεγύμνωμά του, ξεκινά. Ξαφνικά, όλα είναι ξεκάθαρα μπροστά μας: οι ανασφάλειες, τα ελαττώματα, οι προβληματικές συμπεριφορές.

Συχνά, κάπου στο στάδιο αυτό, παρατηρούνται και πάρα πολλοί χωρισμοί -δραματικοί συνήθως- που φαίνονται απίστευτοι σε σχέση με το θυελλώδη, σφοδρό έρωτα που έχει προηγηθεί. Η αλήθεια είναι, πως πολλοί δεν αντέχουν την απομυθοποίηση του ανθρώπου δίπλα τους, μιας και είναι σκληρή κι έτσι με νέες, μεγάλες προσδοκίες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός ιδεατού άλλου μισού.

Στις σχέσεις που συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι σύντροφοι αρχίζουν να γνωρίζονται βαθιά και ουσιαστικά. Ο χρόνος που περνούν μαζί, οι κοινές εμπειρίες, η ολοένα και μεγαλύτερη οικειότητα, οδηγούν στο να ξεδιπλωθεί ο πραγματικός εαυτός μας κι όχι ο καλύτερος εαυτός μας, που συνήθως στην αρχή κάθε σχέσης πασχίζουμε να επιδεικνύουμε.

Αναμφίβολα, σε σχέσεις που έχουν γράψει.. πολλά χιλιόμετρα, θα υπάρξουν στιγμές, κατά τις οποίες ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας, θα μας φαίνεται ξένος. "Δεν είναι αυτός που ερωτεύτηκα..", με απογοήτευση θα σκεφτούμε. Κι όμως, ο πυρήνας της προσωπικότητας, οι ψυχικές δομές μας, που σχηματίζονται στα πρώιμα παιδικά χρόνια μας, δεν αλλάζουν ποτέ, επί της ουσίας. Ο άνθρωπος δίπλα μας ήταν και είναι ο ίδιος. Το μόνο διαφορετικό, είναι η δική μας οπτική. Κάποιος που μας γοήτευσε επειδή ήταν σοβαρός και λιγομίλητος, η απομυθοποίηση και η συνήθεια ίσως τον έχουν μετατρέψει στα μάτια μας σε ψυχρό και απόμακρο.

Είναι, συνεπώς, όλες οι σχέσεις καταδικασμένες να αποτύχουν, μιας και το να απομυθοποιούμε και να απομυθοποιούμαστε είναι αναπότρεπτο; Ευτυχώς, όχι. Αρκεί, απλά, να έχουμε στο μυαλό μας, πως από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της σχέσης, έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο, που, όπως κι εμείς, κουβαλά ανασφάλειες, βιώματα, συμπεριφορές. Που επιθυμεί και διψά να μοιραστεί, να πάρει και να δώσει συναισθήματα και που του επιτρέπονται τα λάθη, γιατί είναι ανθρώπινα.

Εξάλλου, ο σύντροφός σας σας κέρδισε, σας εντυπωσίασε ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Κι αν απέχει πολύ από το τέλειο που αρχικά είχατε στο μυαλό σας, σκεφτείτε πως..ούτε εσείς είστε τέλειοι, μα παραμένετε για κάποιους λόγους σύντροφοι, προσπαθώντας μαζί να χτίσετε κάτι που να προσεγγίζει το τέλειο, όπως και οι δύο το ορίζετε. Και τελικά, κάθε άνθρωπος, όσα χρόνια κι αν περάσουμε μαζί του, παραμένει πάντα για εμάς ένας κόσμος διαφορετικός από τον δικό μας- ένας κόσμος ανεξερεύνητος, που πάντα θα μπορεί να μας εκπλήξει, θετικά ή αρνητικά. Ακόμη κι αν η οπτική μας αλλάζει καθώς περνά ο καιρός, μπορούμε σίγουρα να ανακαλύπτουμε νέους λόγους για να ερωτευόμαστε από την αρχή το σύντροφό μας, ξανά και ξανά..και καθώς αυτός "αλλάζει", να "αλλάζουμε" κι εμείς μαζί του. "Αλλάζουμε", όμως, μαζί.

* Ρωτήστε τη Virtus οτιδήποτε σχετικό με σχέσεις, ψυχολογία, όνειρα και δείτε την απάντηση online στο diasimoi.gr! Στείλτε τα email σας τώρα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.Θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όποτε δημοσιεύουμε νέο άρθρο στο blog;

Γραφτείτε τώρα μέσω RSS ή μέσω Email (Google Feedburner)!

Τελευταία Άρθρα

Προσθήκη σχολίου


Το diasimoi.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Με την υποβολή του σχολίου σας, δηλώνετε ρητά πως συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.